Trivsel- och ordningsregler för BRF Lyckeberg

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar.
Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad. Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
Alla är skyldiga att känna till och rätta sig efter trivsel- och ordningsreglerna.
Reglerna gäller för Dig som bostadsrättsinnehavare tillsammans med övriga familjemedlemmar – men också för gäster, eventuella inneboende, andrahandshyresgäster eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten.

Tillsammans med Brf Lyckebergs stadgar gäller följande regler:

Vad gäller om ordningsreglerna inte följs?
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i värsta fall ifrågasätta om du ska få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse kan inte leda till uppsägelse. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen först uppmana medlemmen att följa reglerna. Om medlemmen trots detta inte följer uppmaningen kan det bli fråga om uppsägning.

  • Allmän aktsamhet
    Tänk på att vara aktsam och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av oss alla gemensamt.
    Om en akut skada inträffar i huset eller gemensamma utrymmen kontakta genast någon i styrelsen.
  • Säkerhet
    Meddela grannar om du under en längre tid är borta från bostaden.
    Var vaksam om du ser något misstänkt inom området.
    Var försiktig med eld. Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare.
  • Försäkring
    Du som äger en bostadsrätt behöver både en hemförsäkring och ett bostadsrättstillägg. Försäkringarna skyddar din bostad, dina saker och hjälper dig om du blir krävd på skadestånd.
    När du äger en bostadsrätt ansvarar du för skador på fast inventering, väggar, tak och golv. Du har också ett ansvar mot föreningen och dina grannar. Brand och vattenskador kan lätt sprida sig i en fastighet. Om du har orsakat en skada på ett vårdslöst sätt kan bostadsrättsföreningen och grannarna kräva dig på ersättning.
  • Störningar
    För att alla ska trivas är det viktigt att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd.
  • Gemensamma kostnader
    Iakttag sparsamhet vid vattenförbrukning. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Vattenförbrukningen ingår i månadsavgiften.
  • Balkonger, altaner och uteplatser
    Dessa får inte användas för permanent förvaring av diverse bohag som normalt inte ska finnas där.
    För inglasning av altan krävs bygglov och tillstånd av föreningen.
  • Avfallshantering
    Avfall ska källsorteras av hänsyn till miljön. Detta enligt kommunens anvisningar.
    Vad gäller trädgårdsavfall har föreningen efter avtal med kommunen en särskild anvisad plats för tillfällig deponering.
  • Husdjur
    Innehavare av husdjur är skyldiga att övervaka att dessa inte stör eller förorenar. De får heller inte rastas i planteringar eller på andra gemensamma ytor. Spillning ska plockas upp.
  • Parkering
    Parkera inte så du hindrar framkomligheten.
    På de gemensamma parkeringsplatserna finns särskilda rutor för korttidsbesökande. Dessa får användas av besökande till alla föreningens medlemmar.
    Motorvärmare finns i kvarteret Karet. Dessa ingår i månadsavgiften. Det finns också en ladd stolpe med två uttag för elbilar. Dessa är avgiftsbelagda. Bricka för att använda dessa finns att hämta hos styrelseordföranden.
  • Underhåll av utemiljön
    Att ha en trevlig och välskött utemiljö är viktigt för trivseln och främjar värdet av bostadsrätten. Bostadsrättsinnehavarna har ett gemensamt ansvar för att upprätthålla detta.
    Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för tomtmarken vid lägenheten och att hålla det snyggt och prydligt. Det innebär att rensa häckar, trädgårdsland, gångar, klippa gräsmattan, gödning av häck och gräsmatta med mera. Vid behov av att byta häck, trädfällning eller hjälp med trädklippning – kontakta styrelsen för att få hjälp med detta.
    Redskap, jord, gräsklippare med mera finns i förråden.
    Styrelsen utser särskilda ”gårdsfogdar” som för en mindre ersättning sköter föreningens förråd, maskiner och redskap. Meddela dem om något är trasigt och som du själv inte kan åtgärda eller om något saknas. Namn och telefonnummer finns i gemensamhetsförråden.
    Det är ett gemensamt ansvar att väl ta hand om och vårda föreningens maskiner och redskap.
    Snöröjning av gemensamma ytor, upphandlas av styrelsen.
  • Lägenhetsunderhåll samt underhåll av husfasad med mera
    Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för underhåll och reparationer. Se §15 i våra stadgar på hemsidan.
    Det åligger bostadsrättsinnehavaren att rengöra tillufts/frånluftsventiler, värmeåtervinningsaggregat, ventilationsaggregat samt filtret på luftvärmepumpen. Se tidigare utgivna anvisningar.
    Yttre underhåll åligger föreningen, exempelvis målning av byggnaderna, dock ej tillbyggnader såsom garage, altaner och andra tillbyggnader som inte finns på originalritningarna.
  • Inköp till lägenheten som bekostas av bostadsrättsinnehavaren
    Allt i lägenheten exklusive luftvärmepump, värmeanläggning och varmvattenberedare bekostas av bostadsrättsinnehavaren.
  • Inköp av solpanel samt underhåll
    Riktlinjer finns för solceller på tak för BRF Lyckeberg. Se information på vår hemsida.
  • Förändringar inne och ute
    Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp, tapetsera och måla eller byta vitvaror. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Exempelvis om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök eller badrum. Kontakta alltid styrelsen innan du påbörjar arbetet. Du har ej rätt att göra yttre förändringar utan godkännande av styrelsen.
  • Andrahandsuthyrning
    Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens godkännande.
  • Försäljning av lägenhet
    Vid försäljning av lägenheten ska styrelseordföranden informeras.
  • Partytält
    Det finns ett partytält som medlemmarna kan låna och använda inom området. Fråga först föreningens ordförande så det inte är bokat.
  • Hjärtstartare
    En hjärtstartare finns placerad på Byttans gemensamhetsförråd.
  • BRF Lyckeberg webbsida
    På vår webbsida hittar du information såsom stadgar, medlemsförteckning, årsmöteshandlingar och protokoll med mera. Det är viktigt att ta del av denna information.
    www.lyckeberg.se lösenord: gyesjön89

Styrelsen för BRF Lyckeberg 2024-07-03